15% zľava na produkty pre alergikov, oblečenia a kozmetiku s kupónom ONADNES2024. Iba do 19.5.2024.

Glukonolaktón: Viete, aké má účinky na pleť?

Ak sa trochu viac zaujímate o kozmetiku, pravdepodobne ste už počuli o glukonolaktóne. Táto prírodná kyselina sa stáva čoraz populárnejšie v kozmetickom priemysle, a to najmä pre svoje upokojujúce účinky na pleť. Poďme sa pozrieť na to, čo to je glukonolaktón, aké má účinky na pleť av akých produktoch ho nájdeme. 

glukonolakton-ucinky

 

Čo je glukonolaktón?

Glukonolaktón je prírodná kyselina, ktorá sa vyskytuje v mnohých rastlinách a ovocí, ako sú jablká, hrozno a šťaveľ. Je to polyhydroxykyselina, ktorá je blízka kyseline mliečnej a glykolovej. V kozmetickom priemysle sa glukonolaktón používa ako alternatíva kyseline glykolovej kvôli svojim jemnejším vlastnostiam a nižšiemu riziku podráždenia.

Účinky glukonolaktónu na pleť

Exfoliácia a upokojenie

Jedným z hlavných účinkov glukonolaktónu je jemná exfoliácia. Pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky, čo môže viesť k jasnejšej, hladšej a zdravšej pokožke. Zároveň však nepôsobí tak agresívne ako kyselina glykolová, čo znižuje riziko podráždenia a citlivosti pokožky. Glukonolaktón tiež upokojuje a hydratuje pokožku, čo je pre jej zdravie dôležité.

Mohlo by vás zaujímať: Akné na krku: Čo na neho funguje?

Antioxidačné účinky

Glukonolaktón má tiež silné antioxidačné účinky, čo znamená, že pomáha chrániť pokožku pred voľnými radikálmi a poškodením spôsobeným slnečným žiarením. Tieto voľné radikály môžu viesť k predčasnému starnutiu a vzniku vrások, takže ochrana pred nimi je pre pleť veľmi dôležitá.

Podpora hydratácie

Ďalším pozitívnym účinkom glukonolaktónu je podpora hydratácie pokožky. Táto kyselina priťahuje vlhkosť do pokožky a zabraňuje jej strate, čo je kľúčové pre udržanie zdravej a pružnej pokožky.

Mohlo by vás zaujímať: Najlepší krém na vrásky pre 50+

Redukcia pigmentových škvŕn

Niektoré štúdie naznačujú, že glukonolaktón môže pomôcť zlepšiť vzhľad pigmentových škvŕn. Napríklad, v jednej štúdii sa zistilo, že glukonolaktón môže pomôcť zlepšiť farbu a textúru pokožky u ľudí s melasmou (typ pigmentové škvrny).

Avšak, je dôležité si uvedomiť, že glukonolaktón nie je primárnou terapeutickou látkou na liečbu pigmentových škvŕn a výsledky použitia môžu byť rôzne v závislosti od typu a závažnosti pigmentovej škvrny. Je teda nevyhnutné poradiť sa s odborníkom, ako je dermatológ, aby sa zistilo, či je glukonolaktón vhodný pre konkrétny typ pigmentových škvŕn.

Regeneračné účinky 

Vďaka svojim hydratačným, antioxidačným a protizápalovým účinkom má glukonolaktón aj regeneračné účinky na pleť. Dokáže napomôcť obnove poškodených buniek, ktoré sú dôležité pre zdravú a krásnu pleť.

Glukonolaktón je vhodný aj pre citlivú pokožku

Glukonolaktón je kyselina, ktorá sa používa v kozmetických výrobkoch ako jemný chemický exfoliant. Jedným z dôvodov, prečo je glukonolaktón vhodný pre citlivú pokožku, je to, že je oveľa menej dráždivý ako iné kyseliny, ako napríklad kyselina glykolová alebo kyselina salicylová.

Glukonolaktón má väčšiu molekulovú hmotnosť ako tieto kyseliny, čo znamená, že sa pomalšie vstrebáva do pokožky a nejde tak hlboko ako ostatné kyseliny, to pomáha minimalizovať podráždenie, ktoré môže byť spojené s použitím iných kyselín.

Ďalšou výhodou glukonolaktónu pre citlivú pokožku je to, že má hydratačné vlastnosti. Glukonolaktón priťahuje vlhkosť a pomáha udržiavať hydratáciu pokožky. To je extrémne dôležitá vlastnosť, pretože pokožka citlivá na dráždivé látky a vonkajšie podnety je náchylná na dehydratáciu.

Tip: Prečítajte si tiež Aké výhody prinášajú kyseliny v kozmetike?

V akých produktoch nájdeme glukonolaktón?

Glukonolaktón je často používaný v kozmetických výrobkoch ako exfoliant a antioxidant. Nájdeme ho napríklad v toneroch, krémoch, sérach, očných krémoch, maskách a ďalších kozmetických produktoch určených na starostlivosť o pleť. Jedným z týchto produktov je Upokojujúca nanovlákenná maska nanoBeauty, ktorá obsahuje glukonolaktón a je špeciálne vyvinutá na upokojenie a zjemnenie podráždenej a namáhanej pokožky. Táto maska je šetrná k vašej pokožke a je vhodná pre ľudí s citlivou pokožkou, alergikmi a osobami s atopickým ekzémom. Aplikácia trvá iba 8 minút a vďaka suchému plátienkovému prevedeniu je ľahko použiteľná a nezostáva po nej žiadna tekutina.

#produkty#https://www.nanospace.cz/sk/pletove-masky/?pv236=1805

Mohlo by vás zaujímať: Vieme, aký je najlepší očný krém na zrelú pleť.

Najčastejšie otázky - FAQ

Je glukonolaktón vhodný pre všetky typy pleti?

Áno, glukonolaktón je vhodný pre všetky typy pleti, vrátane citlivej.

Je glukonolaktón vhodný na použitie počas tehotenstva?

Hoci neexistujú žiadne známe vedľajšie účinky spojené s používaním glukonolaktónu počas tehotenstva, vždy je lepšie sa poradiť s lekárom alebo dermatológom, než začnete používať akékoľvek nové kozmetické výrobky.

Ako často by som mal/a používať kozmetiku s glukonolaktónom?

Doporučuje sa používať kozmetiku s glukonolaktónom jeden až dvakrát týždenne, v závislosti od typu pleti a produktov, ktoré používate.

Môžem používať glukonolaktón spolu s inými kozmetickými produktmi?

Áno, glukonolaktón môže byť používaný spolu s inými kozmetickými produktmi, ako sú hydratačné krémy, séra a ďalšie.

Aké sú vedľajšie účinky glukonolaktónu?

Glukonolaktón patrí k najšetrnejším látkam v kozmetike, takže podráždenie býva ojedinelé. Väčšinou je spôsobené inou látkou v kréme alebo sére. Nie je ale vylúčené, že môžete reagovať aj na glukonolaktón. Každý človek je iný. Ak tomu tak je, prípravok s glukonolaktónom nepoužívajte.

Zdroje

  • Van Scott, E.J., Yu, R.J. (1974). α-hydroxyacids, polyhydroxy acids, aldobionic acids and their topical actions. Journal of the Society of Cosmetic Chemists, 225-242.

  • Van Scott, E.J., Ditre, C.M., Yu, R.J. (1984). Control of keratinization with α-hydroxy acids and related compounds. Cutis, 34(6), 583-588.

  • Lavker, R.M., Kaidbey, K., Leyden, J.J. (1992). Effects of topical ammonium lactate on cutaneous atrophy from a potent topical corticosteroid. Journal of the American Academy of Dermatology, 27(4), 630-635.

  • Ditre, C.M., Griffin, T.D., Murphy, G.F., Sueki, H., Telegan, B., Johnson, W.C., Yu, R.J., Van Scott, E.J. (1996). Effects of alpha-hydroxy acids on photoaged skin: a pilot clinical, histologic, and ultrastructural study. Journal of the American Academy of Dermatology, 34(2), 187-195.

  • Van Scott, E.J., Yu, R.J. (1996). Alpha-hydroxyacids in the treatment of signs of photoaging. Clinics in Dermatology, 14(2), 217-226.

  • Charloux, C., Delanian, S., Bardet, M., Sbidian, E., Hu, W., Yavordios, C., Lefaix, J.L. (1995). Inhibition of hydroxyl radical production by lactobionate, adenine, and tempol. Free Radical Biology and Medicine, 18(4), 827-833.

  • Berardesca, E., Distante, F., Vignoli, G.P., Oresajo, C., Green, B., Lupo, M.P. (1997). Alpha hydroxyacids modulate stratum corneum barrier function. British Journal of Dermatology, 137(6), 934-938.

  • Bernstein, E.F., Brown, D.B., Schwartz, M.D., Kaidbey, K.H., Ksenzenko, S.M. (1997). Citric acid increases viable epidermal thickness and glycosaminoglycan content of sun-damaged skin. Dermatologic Surgery, 23(8), 689-694.

Lucie Konečná, prevádzková riaditeľka v nanoSPACE
Lucie Konečná sa pohybuje v nanotechnológiách 7 rokov, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlhodobo pracuje na zvyšovaní povedomia o nanotechnológiách. Od mája 2020 riadi prevádzku e-shopu nanoSPACE.