Ozonový generátor – co to je a jak funguje ozonovač?

Víc než kdy jindy se pro většinu z nás stala ochrana zdraví a péče o něj prioritou #1. Vzhledem k epidemické situaci, která sužuje celý svět, se není čemu divit. Jak se ale chránit co nejlépe? K dispozici máme už několik ochranných pomůcek, jako jsou roušky, respirátory nebo dezinfekce. Nesmíme však zapomínat na prostory, které jsou plné škodlivých mikroorganismů. Spolehlivým a účinným řešením jsou generátory ozonu, jež se těší čím dál větší oblibě.

Tip: Chcete vědět, jak předejít hromadění roztočů v matracích a jak je jednoduše zahubit pomocí generátoru ozonu? Přečtěte si na náš článek. 

Ozonový generátor jak ho vybrat

 

Co je ozonový generátor?

Generátor ozonu neboli ozonizér je čistička vzduchu, která pomocí aktivního kyslíku (O3 – ozonu) rychle, efektivně a ekologicky dezinfikuje celý prostor. Likviduje v něm nejen viry, bakterie a plísně, ale bojuje také proti zápachům či alergenům, včetně všudypřítomných parazitů – což bezpochyby ocení alergici, astmatici a všichni, kteří trpí respiračními problémy.

Kromě ovzduší v místnosti v ní perfektně vyčistí i plochy a povrchy věcí. Je tedy ideálním pomocníkem na důkladnou dezinfekci bytů, kanceláří, ordinací a dalších prostor, ale i textilií, nábytku, omítek nebo dětských hraček.

Tip: Další tipy na odstranění plísní v domácnosti najdete zde.

Jak ozonovač funguje

Jak jsme prozradili už výše, celé tajemství úspěchu se skrývá v ozonu. Právě ten ozonový generátor vyrábí ze vzdušného kyslíku (O2) pomocí elektrického výboje, např. korónový výboj. Při tomto procesu dochází k rozdělení molekul kyslíku (O2) na jednotlivé atomy kyslíku (O). Ty se následně skombinují s další molekulou kyslíku (O2), čímž vznikne aktivní kyslík (O3) – ozon.

Ozon je jedním z nejsilnějších oxidačních činidel a jelikož se jedná o plyn, nic mu neunikne. Prostoupí celý interiér, všechna zákoutí i sebemenší škvíry. Doslova pronikne všude a zničí veškeré choroboplodné zárodky i zdroje zápachu (zvířecí, z odpadků, kouř atd.). Jakmile dokončí svou práci, přemění se zpátky na kyslík (O2), který běžně dýcháme.

Český generátor ozonu LifeOX Generátory ozonu LifeOX

Ozonový čistič využijete téměř všude

Ozonové čističky vzduchu se pomalu, ale jistě stávají nepostradatelnými pomocníky v mnoha oblastech a situacích. Běžně se používají v:

    • domácnostech a kancelářích – dezinfikují ovzduší, povrchy i plochy;
    • ordinacích, čekárnách, lékárnách – ničí bakterie a viry, nevyjímaje koronaviru SARS-CoV-2 způsobujícího respirační onemocnění covid-19;
    • mateřských školách a jiných místech, kde pobývají děti – dezinfikují prostory i hračky;
    • suterénech a sklepích – likvidují plísně, houby a zápach z vlhkosti;
    • restauracích (kuchyních) – odstraní zápach z jídla a přepáleného oleje;
    • hotelích – vyčistí a vydezinfikuje celý pokoj, odstraní všechny pachy z textilií (matrací, záclon atd.);
    • automobilech – odstraní plísně z klimatizace, zápach z vlhkosti nebo kouře z cigaret;
    • prostředcích hromadné dopravy;
    • průmyslových prostorech apod. 

Mimo to se ozonové čištění hojně využívá v nemocnicích na dezinfekci chirurgických nástrojů, nebo na sanitaci strojů a povrchů v potravinářských provozech. Dále má své uplatnění i při ozonování potravin, během kterého dochází k odstranění toxických látek z výrobků, včetně ovoce, zeleniny nebo masa. Potraviny tak vydrží mnohem déle čerstvé a nezávadné. Pomáhá také na stavbách, ve vodárenství, při čištění bazénů nebo likvidaci hmyzích škůdců v silech.

Tip: Jak jednoduše vyčistit auto od zápachu? Dozvíte se v dalším článku.

Chcete vlastní ozonovač vzduchu? Nepodceňte výběr

 Pořiďte si vlastní generátor ozónu. Získáte tak možnost žít v mnohem zdravějším prostředí. Jeho cena není vysoká, a hlavně se vám investice do něj, díky skvělým účinkům tisíckrát vrátí právě ve zdraví. Oceníte i tichý provoz, nízkou spotřebu a váhu – bez sebemenších problémů ho můžete přenášet kamkoli potřebujete.

Jak si ale vybrat vhodný generátor ozonu? Výběr závisí na použití a velikosti prostoru, který chcete s jeho pomocí dezinfikovat neboli ozonizovat.

Na základě testů výrobců se doporučuje na každých 100 m2 prostoru výkon generátoru zhruba 10 000 mg ozonu za hodinu. Zároveň ale platí, že výkonnější ozonizér zvládne vyčistit stejný prostor rychleji než ten se slabším výkonem.

Srovnání generátorů - výkon generátoru

Výkon je rozpočítán na plochu při výšce stropu 2,5 m.

 

Do malých místností a vozidel postačí generátor ozonu s výkonem od 500 mg/h.

Do domácností/bytů postačí generátor ozonu s výkonem 5 000 mg/h.

► Do firem, hotelů nebo ordinací je vhodnější profesionální generátor ozonu s výkonem 10 000 mg/h.N

Návod k použití generátoru ozonu

Postup při dezinfekci ozonem je velmi jednoduchý. Přesto se vždy řiďte návodem, ve kterém máte jasné instrukce, jak při ozonování postupovat. Všeobecně ale platí pár základních pravidel:

  • Nejdůležitějším z nich je, že v dané místnosti v době ozonování nesmí být lidé, zvířata ani květiny.
  • Než se do čištění ozonem pustíte, prostor důkladně ukliďte (vysajte, vytřete, očistěte a omyjte všechny plochy a povrchy), dosáhnete tak při dezinfekci maximálních výsledků.
  • Následně na generátoru nastavte dobu čištění na základě velikosti prostoru. Zapněte jej a místnost opusťte a uzavřete.
  • Časovač vám oznámí konec ozonizace. Do místnosti však alespoň 1–2 hodiny nevstupujte a nechte nejprve ozon rozpadnou zpět na vzdušný kyslík (O2).
  • Poté prostor pečlivě vyvětrejte.

Tip: Přečtěte si další informace o bezpečnosti či případné škodlivosti čištění ozonem.

Jak dlouho trvá ozonová dezinfekce

Samotný proces ozonového čištění vzduchu trvá od pár minut do 2–3 hodin. Záleží na výkonu ozonizéru a velikosti prostoru. Interiér vozu můžete mít vydezinfikovaný za 10–30 minut, zatímco hala o výměře 200 m2 a více bude vyčištěná za 2–3 hodiny, nebo po několika dvouhodinových cyklech, vizte tabulka výše.

#produkty#https://www.nanospace.cz/generatory-ozonu/?order=bestseller/

Určitě vás také zajímá, jak dlouho ozonizovaný prostor vydrží čistý. Není zcela jednoduché na tuto otázku odpovědět. Velmi záleží na vytíženosti a intenzitě využívání daného prostoru. Je to v podstatě stejné jako při klasickém úklidu. Pokud tedy ucítíte zápach, objevíte nečistoty nebo dojde ke kontaminaci viry, místnost znovu pomocí ozonového generátoru vydezinfikujte.

Ozonové čističky se staly jakousi jistotou. Nejenom v boji proti koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19, ale i dalším mikroorganismům, které ohrožují naše zdraví. Jestli je tedy i vaší prioritou žít ve zdravějším a bezpečném prostředí, pořiďte si ji ››.

 Tip na článek: Covid-19: Nejčastější příznaky a jak poznat, jestli ho máte.

Zdroje

  • HUDSON, James B.; SHARMA, Manju; VIMALANATHAN, Selvarani. Development of a practical method for using ozone gas as a virus decontaminating agent. Ozone: science & engineering, 2009, 31.3: 216-223.
  • ARLIAN, Larry G.; PLATTS-MILLS, Thomas AE. The biology of dust mites and the remediation of mite allergens in allergic disease. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2001, 107.3: S406-S413.
  • NOGALES, Carlos Goes, et al. Ozone therapy in medicine and dentistry. J Contemp Dent Pract, 2008, 9.4: 75-84.
  • GONÇALVES, Alex Augusto. Ozone as a safe and environmentally friendly tool for the seafood industry. Journal of aquatic food product technology, 2016, 25.2: 210-229
  • PUMNUAN, Jarongsak; INSUNG, Ammorn; WANGAPAI, Teerapong. The Use of Ozone for Controlling European House Dust Mite, Dermatophagoides pteronyssinus (Trouessart). CURRENT APPLIED SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2020, 420-428.
Lída Kučerová z nanoSPACE
Lída Kučerová je textařka, která při psaní využívá pořádnou dávku empatie a psychologie. Ráda pracuje s emocemi a jejím cílem je lidsky, čtivě a pomocí trefně zvolených slov předávat informace o produktech a zajímavostech zákazníkům nanoSPACE®.