Jak poznat alergii – příznaky a projevy

Pokud se u vás objevují zdravotní problémy po kontaktu s rostlinami, prachem či zvířaty je možné, že jste alergik. Přinášíme přehled nejčastějších příznaků a nejobvyklejších alergenů. Jestli vám některé z příznaků budou povědomé, doporučujeme každopádně návštěvu alergologa pro potvrzení či vyvrácení alergie. Pojďme se podívat na to, jak poznat alergii a nejčastější příznaky alergie. 

, jak poznat alergii a nejčastější příznaky alergie. 

 

Co je to alergie?

Alergie je nepřiměřená – někdy se říká také hypersenzitivní – reakce imunitního systému na látky, se kterými se náš organismus setkává běžně. Rozdíl mezi alergikem a nealergikem je ten, že alergikův organismus nedokáže tyto běžné látky tolerovat a reaguje na ně, mnohdy až přehnaně.

Alergie vzniká procesem senzibilizace, organismus se postupně kontaktem s alergenem stává přecitlivělý. Tato doba se může individuálně hodně lišit. Někdy stačí dny, jindy to trvá i roky. Pokud je alergický člověk opakovaně či neustále vystaven alergernu, na který je citlivý, vede to k tvorbě alergického zánětu postižených tkání. To jsou ony dobře známé projevy alergie.

Tïp na článek: Jak poznat a řešit alergii u dětí a miminek

Nejčastější projevy alergie

  • kýchání
  • vodnatá rýma
  • pocit ucpaného nosu i když nejste nachlazení
  • nevysvětlitelný kašel (bez předchozí infekce dýchacích cest)
  • pískavý dech
  • jinak nevysvětlitelné ztížené dýchání 
  • svědění očí, nepříjemné pocity v očích
  • kožní projevy: kopřivka, svědění kůže, ekzémy
  • nepřiměřená reakce na hmyzí bodnutí
  • nevysvětlitelná nevolnost, bolesti břicha, průjem po požití určitých druhů potravin
  • oteklé rty nebo jazyk

Tip na článek: Spreje do nosu, jaké vybrat a na co jsou vhodné?

Jak je z výčtu jasné, alergické příznaky postihují mnoho orgánů a mohou mít různé projevy. Pojďme se blíže podívat na nejčastější alergeny, jaké jsou typické reakce na ně a co nám může pomoci. Pokud si chcete být jisti, zda máte alergii, můžete si udělat domácí test na alergii, či navštivte alergologa

Test na alergii - jak poznat alergii a jaké jsou příznaky a projevy alergie

TIP: Přečtěte si článek kalendář alergika: Průvodce alergeny od ledna do prosince a dozvíte se na jaké alergeny si dávat přes rok pozor. 

Rozdíl mezi rýmou a alergickou rýmou

Obecně můžeme říci, že rýma je projev organismu, neboli nosní sliznice, která se musí vypořádat s něčím, co jí dráždí a nelíbí se jí. Může to být výskyt virů, bakterií, pylu nebo dalších látek, které organismus dráždí. Vyvolávajícím činitelem v případě alergie je alergen, který působí na imunitní systém v nosní sliznici. Následkem toho, začnou buňky v nosní sliznici produkovat látky - histamin, který nosní sliznici dráždí.

Může se zdát, že příznaky lze těžko rozeznat, protože společným příznakem je kýchání, ucpaný nos, bolest hlavy, únava a zvýšená teplota. Jaký je tedy rozdíl mezi normální rýmou (nachlazením) a alergií? Při klasickém nachlazení, které by mělo do týdne odeznít, budete mít sekret rýmy nazelenalý, zatímco u alergie je rýma vodnatější a má čirý sekret. Mezi další specifické projevy alergické rýmy je svědění, pálení či zčervenání očí a svědění v krku. Zatímco u nachlazení je možné někoho nakazit, u alergie to tak není, pouze vy reagujete na alergen, který vás dráždí a to se projeví ihned po kontaktu s alergenem

#produkty#https://www.nanospace.cz/kapky-a-spreje/

Alergickou rýmu si nejčastěji spojíme s pylovou sezónou, při které jí říkáme senná rýma, ale musíte počítat s tím, že alergie se může projevovat celoročně, podle alergenu, který vás dráždí (viry, roztoči, pyly, chlupy domácích mazlíčků a plísně).

TIP: Co způsobuje alergie v březnu?

Jak poznat alergický kašel

Pokud kašlete a nejste si jistí, jestli je to alergický kašel nebo nachlazení, je třeba se zamyslet nad několika věcmi, které onemocnění od alergie oddělují:

  1. Doba trvání: Nachlazení obvykle trvá 7-10 dní, zatímco alergický kašel může trvat po delší dobu, často po několik týdnů nebo dokonce měsíců, a to zejména v době, kdy je expozice alergenu vysoká.

  2. Jiné příznaky: Alergie často způsobují další příznaky, jako je svědění očí, nosu nebo krku, kýchání a vodnaté oči. Nachlazení může způsobovat podobné příznaky, ale obvykle je také doprovází horečka, bolest v krku a bolesti těla, což není typické pro alergii. 

  3. Časové vzorce: Alergický kašel se často zhoršuje v určitých situacích - například venku během jarních měsíců, kdy je vysoká koncentrace pylu, nebo v domácnostech s domácími mazlíčky. U alergie na roztoče se zas kašel projevuje hlavně v noci.

  4. Reakce na léky: Alergický kašel by měl reagovat na antihistaminika a jiné léky na alergie, zatímco kašel způsobený nachlazením na tyto léky obecně nereaguje.

Pokud chcete mít jasnou diagnózu, kontaktujte svého lékaře.

Mezi nejčastější alergeny patří:

  • Pyly
  • Prach/roztoči
  • Plísně
  • Zvířecí alergeny

Mezi nejobvyklejší strůjce alergií patří vzdušné alergeny, někdy se jim říká také respirační alergeny. Nejvíce alergických reakcí způsobují i proto, že jsou nejrozšířenější. Vyskytují se téměř všude a protože se přenáší vzduchem, velmi špatně se jim vyhýbá.

TIP: Jaké alergie vás potrápí v dubnu

Pyly

Pyl rostlin obsahuje alergizující bílkoviny, na které organismus alergiků spustí reakci. V ČR je nejčastější alergie na pyl trav – asi 50 % případů pylových alergií, 25 % alergiků reaguje na pyly dřevin a 25 % na pyly bylin. Existují ale i polyvalentní alergie – tedy alergie na více druhů pylu. 

Tip: Stáhněte si pylový kalendář nanoSPACE v pdf a buďte na pylovou sezónu připraveni. 

Jak poznat alergie na pyl?

Nejčastější příznaky alergie na pyly: vodnatá rýma, kýchání, slzení očí, kašel, kožní projevy při kontaktu s rostlinou

Jak se chránit? 

  • Sledovat pylové zpravodajství, v době pylového vrcholu netrávit tolik času venku.
  • Využít rozdílu v oblastech: ve městě je pylový vrchol jindy než na horách, lze si tedy třeba naplánovat dovolenou na toto období, aby byl kontakt s alergenem menší.
  • Použít bariérovou ochranu dýchacích cest – třeba šátky s nanomembránou, které alergeny zachytí a zároveň jsou dobře prodyšné.
  • Nezdržovat se v blízkosti neupravených a neobhospodařovaných zarostlých ploch.
  • Sekání trávy je nutnost pro zmenšení výskytu travních pylů, ale alergik by sekat trávu rozhodně neměl!
  • Mít po ruce bariérové nosní kapky, které udržují sliznici nosu čistou a zvlhčenou.
  • Vhodné je použití nosních filtrů, které okamžitě uleví od alergických reakcí a jsou snadné na používání.

TIP: Jak se připravit na alergickou sezónu? Dozvíte se v našem dalším článku.

Prach / Roztoči

Prachové částice jsou sice dráždivé pro dýchací ústrojí, ale nejsou samy o sobě alergenní. Nebezpečné se stávají až ve chvíli, kdy se na ně nabalí jiné alergenní částice. V domácnosti jsou to nejčastěji výkaly roztočů nebo plísně. Domácí roztoči žijí a množí se v lůžkovinách, povlečení a matracích. Vyskytují se v každé domácnosti, v matraci běžně žije až několik milionů prachových roztočů. Výzkumy ukázaly, že 10 % hmotnosti běžného polštáře tvoří po dvou letech používání prach, ve kterém roztoči žijí. Roztoči sami o sobě až tak nevadí, nebezpeční začnou být až když se přemnoží a vytvoří kolonie, které produkují velké množství alergenního trusu. 

TIP: Co jsou roztoči a co způsobují? Podrobný popis najdete v našem dalším článku.

alergie-na-roztoce

Roztoči jsou mikroskopické organizmy, kterých je známo přes 50 000 druhů. Žijí a rozmnožují se v teple a vlhku. Alergie na roztoče je celoroční problém, nicméně v některých obdobích se její příznaky zhoršují. Především počátkem podzimu, kdy se v domácnostech méně větrá a více topí. 

Nejčastější příznaky alergie na roztoče: ucpaný nos, chronická rýma, kašel až astma, zvýšená ranní únava a oteklý obličej, záněty dutin a nosohltanu, opakované záněty středního ucha, atopický ekzém

Tip: Nevíte, jak se nejúčinněji zbavit roztočů v domácnosti? Přečtěte si náš článek.  

Jak se chránit? 

TIP: Přečtěte si článek o tom, jak s bojovat s alergií na roztoče.

Plísně

Pro alergiky jsou nepříjemné vláknité plísně a jejich rozmnožovací částečky – spory. Jsou drobné, okem neviditelné a šíří se podobně jako pyl. Narozdíl od pylu se ale mohou vyskytovat i v domácnostech či jiných vnitřních prostorách. 

alergie-na-plisne

Nejčastější příznaky alergie na plísně: rýma, kašel, astmatické projevy

Jak se chránit? 

  • Větrat co nejvíce místnosti se zvýšenou vlhkostí – koupelna, kuchyň, spíž, sklep.
  • Řešit problémy s vlhkostí v bytě – vzlínání vlhkosti, zatékání, aby nedošlo k tvorbě plísní.
  • Likvidovat zbytky potravin, pravidelně vynášet odpadky.
  • Nemít doma tapety – za nimi se může skrývat plíseň.
  • Pravidelně čistit klimatizaci.
  • Vymalovat zdi samočistícím fotokatalytickým nátěrem, který je protiplísňový.

Tïp na článek: 6 ověřených tipů, jak snížit vlhkost v bytě

Zvířecí alergeny

Naši domácí mazlíčkové produkují pro mnoho lidí velmi nepříjemné a agresivní alergeny. Možná se budete divit, ale hlavním alergenem není srst. Kožíšek zvířete je totiž jen místo, kde se alergeny koncentrují a kontaktem se pak přenesou na nás. Alergeny jsou obsaženy hlavně ve zvířecích slinách, moči, kožním mazu, kožních šupinách, krevním séru či v peří. Jedny z nejagresivnějších alergenů mají kočky a také malí hlodavci. V posledních 20ti letech se také rozšířila alergie na koně, která má velmi silné projevy a může alergiky pořádně potrápit.

alergie-na-srst

Nejčastější příznaky alergie na zvířata: vodnatá rýma, pocit ucpaného nosu, kýchání, slzení, svědění očí, otoky, kožní projevy – kopřivka, svědění, ekzém

Jak se chránit? 

  • Základním opatřením je zabránit kontaktu se zvířetem, které vyvolává alergickou reakci. Bohužel pro alergika není většina domácích mazlíčků vhodná.
  • Domácnost pravidelně vysávat od zvířecích chlupů.
  • Pokud se v domácnosti nacházejí koberce, je vhodné je odstranit.
  • Zvíře pravidelně koupat, udržovat jeho pelíšek v čistotě.
  • Zvíře nesmí mít přístup do ložnice.
  • Vhodné je i pravidelně čistit oblečení od zvířecích chlupů.
  • Někdy může pomoci i kastrace, především u kocourů.
  • Vhodným doplňkem jsou čističky vzduchu, které snadno a rychle odstraní zvířecí alergeny. Tyto alergeny jsou totiž velmi lehké a vydrží ve vzduchu velmi dlouho.

Proti všem typům respiračních alergenů pomáhají také bariérové nosní kapky či výplachy nosu. Jejich hlavním přínosem je, že udržují v čistotě a optimální vlhkosti nosní sliznici, která se tak může mnohem efektivněji bránit nejen alergenům, ale i mikroorganismům. Proti projevům alergie, které vás omezují v běžném životě, fungují také volně prodejné léky Zyrtec a Xyzal. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisticky-vzduchu/

Alergenové imunoterapie

Některé symptomatické (úlevové) léky poskytují pouze dočasné zmírnění příznaků (např. antihistaminika), některé se vyznačují dlouhodobějšími účinky v souvislosti s útlumem zánětlivých procesů při alergických reakcích (např. kortikosteroidy, antileukotrieny, kromony, některá antihistaminika). Žádné z těchto léků však neřeší skutečnou příčinu vaší alergie. 

Alergenová imunoterapie je jediná léčba, která řeší samu příčinu alergického onemocnění.

Probíhá ve dvou fázích:

  • Úvodní (iniciální) léčba spočívá v podávání postupně se zvyšujících dávek alergenu. Některé přípravky nemají úvodní léčbu.
  • Udržovací léčba spočívá v pravidelném a dlouhodobém užívání předepsané dávky alergenu po dobu několika let. Organizmus si tak na kontakt s alergenem zvyká a vytváří si snášenlivost.

Alergenová imunoterapie může mít tři formy:

  • Tablety podávané pod jazyk (sublingvální forma)
  • Kapky podávané pod jazyk (sublingvální forma)
  • Injekce (subkutánní forma) - injekce aplikuje lékař v ordinaci

Lidé s alergií na pyly zahajují léčbu mimo pylovou sezonu. Alergici na roztoče, domácí zvířata nebo plísně mohou začit s léčbou kdykoli během roku. S léčbou mohou začít děti od 5 let věku. V těhotenství se alergenová imunoterapie nezahajujeVčasné zahájení léčby a pravidelnost užívání jsou klíčem k úspěchu vaší léčby.

alergenova-imunoterapie

Hlavní přínosy alergenová imunoterapie:

  • Zmírňuje nebo dokonce odstraňuje příznaky alergie.
  • Snižuje množství užívaných léků.
  • Pomáhá preventivně bránit vzniku nových alergií.
  • Preventivně brání rozvoj alergické rýmy a alergického astmatu.

Při alergenové imunoterapii je důležité:

  • Dodržovat předepsané dávkování a nevynechávat bezdůvodně dávku. 
  • Včas si zajistit u svého lékaře nový předpis, aby vám léky nedošly a nemuseli jste jejich užívání přerušit.
  • Lék užívat pravidelně a po celou dobu určenou lékařem.
  • Pokud přece jen přerušíte léčbu, poraďte se se svým lékařem na dalším postupu, aby nedošlo ke ztrátě dosud získaných pozitivních účinků léčby.
  • Při alergenové imunoterapii se mohou vyskytnout nežádoucí účinky. Informujte se o možných rizicích léčby u svého alergologa

Zkřížená alergie

Zkřížená alergie je reakce na alergen, který nevyvolal původní senzibilitaci (přecitlivělost). Pokud osoba, která trpí na určitý alergen zareaguje i na alergen jiný. Podmínkou je však chemická příbuznost alergenů.

V prostředí se vyskytuje velké množství chemicky příbuzných alergenů. Některé nalezneme doslovně na každém kroku. Tyto alergeny se odborně nazývají pan-alergeny.

Tip: Chcete se dozvědět více o kombinované alergii? Přečtěte si náš článek Co je kombinovaná alergie.

Pacient s alergií na jediný alergen může tedy reagovat zároveň na:

  • pyl a potraviny
  • mezi různými potravinami
  • mezi různými pyly

Před objevením principu zkřížené alergie byli někteří alergici klasifikování jako "alergičtí na všechno". Vždy ale existuje hlavní alergen/alergeny, ke kterým lze na základě zkřížené reaktivity přiřadit jiné, jejichž testy vyjdou také pozitivně. Ty však nemusí u pacienta vyvolávat skutečné obtíže.

Jak získat slevu na nanoSPACE? 

1) Zaregistrujte se k nám do newsletteru. Věrnost se u nás vyplácí. 😊

 
 

2) Požádejte svého lékaře o vydání unikátního slevového kuponu na celý sortiment lůžkovin na e-shopu nanospace.czVyžádat si můžete i více kuponů. V rámci jedné objednávky je však možné použít pouze jeden kupon. Spolupracuje s námi více než 500 českých a slovenských alergologů. Seznam alergologů, kteří souhlasili se zveřejněním, najdete zde

Jak kupon použít?

  • vyberte si zboží a vložte jej do Košíku
  • přejděte do Košíku a v 1. kroku zaškrtněte políčko "Mám slevový kód"
  • do prázdného pole vepište slevový kód z kuponu a potvrďte kliknutím na tlačítko "Použít"
  • z ceny lůžkovin v košíku se vám odečte sleva 10%

 jak-pouzit-slevovy-kupon-od-alergologa

  

Zjistěte více o alergiích:

Zdroje:

      • UNDEM, Bradley J.; TAYLOR-CLARK, Thomas. Mechanisms underlying the neuronal-based symptoms of allergy. Journal of allergy and clinical immunology, 2014, 133.6: 1521-153
      • Johansson, S. G., Bieber, T., Dahl, R., Friedmann, P. S., Lanier, B. Q., Lockey, R. F., ... & Williams, H. C. (2004). Revised nomenclature for allergy for global use: Report of the Nomenclature Review Committee of the World Allergy Organization, October 2003. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 113(5), 832-836.

      • Pawankar, R., Canonica, G. W., Holgate, S. T., & Lockey, R. F. (2013). World Allergy Organization (WAO) white book on allergy: update 2013. World Allergy Organization Journal, 6(1), 1-43.

      • Bousquet, J., Anto, J. M., Bachert, C., Bousquet, P. J., Colombo, P., Crameri, R., ... & Demoly, P. (2008). Factors responsible for differences between asymptomatic subjects and patients presenting an IgE sensitization to allergens: a GA2LEN project. Allergy, 63(3), 293-303.

      • Eriksson, J., Ekerljung, L., Lötvall, J., Pullerits, T., Wennergren, G., Rönmark, E., & Lundbäck, B. (2008). Growing up on a farm leads to lifelong protection against allergic rhinitis. Allergy, 63(10), 1209-1215.

      • Shaker, M. S., Wallace, D. V., Golden, D. B., Oppenheimer, J. J., Bernstein, J. A., Campbell, R. L., ... & Cox, L. S. (2017). Anaphylaxis—a practice parameter update 2015. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 115(5), 341-384.

      • Bjorksten, B., Naaber, P., & Sepp, E. (2011). Mikrobiom a alergia. Pediatric Allergy, Immunology, and Pulmonology, 24(4), 215-223.

      • Caffarelli, C., Cuomo, B., Cardinale, F., Barberi, S., Dascola, C. P., Agostinis, F., ... & Bianchi, A. (2008). Aetiological factors associated with chronic urticaria in children: a systematic review. Acta Dermato-Venereologica, 88(4), 330-334.

      • Devereux, G., Seaton, A., Barker, R. N., & Semple, S. (2007). Acute effects of particulate air pollution on respiratory admissions: results from APHEA 2 project. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 176(5), 432-438.

      • Eggesbø, M., Botten, G., Halvorsen, R., Magnus, P., & Bergseng, H. (2003). The prevalence of allergy to egg: a population-based study in young children. Allergy, 58(4), 342-347.

      • Kasper, L., Slattery, M. J., & Zaslavsky, A. M. (2019). The relationship between health insurance and medical care utilization in children with asthma. Journal of Asthma, 56(2), 141-148.

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.